Wiosna i początek lata oznaczają w naszej szerokości geograficznej upragnione wyjście koni na zazielenione pastwiska. Świeża, młoda, soczysta trawa jest w tym okresie szczególnie bogata w cenne składniki pokarmowe i bardzo smakowita. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych i witamin oraz fruktany, dzięki którym zielonka jest tak smaczna i chętnie pobierana przez konie. Tymi właściwościami góruje nad uzyskanymi z niej produktami konserwacji jak siano czy kiszonki. Należy jednak pamiętać, że w zależności od składu botanicznego, fazy wegetacji roślin i czynników agrotechnicznych wartość pokarmowa zielonek może być znacznie zróżnicowana. Dodatkowo duża zawartość wody w zielonce powoduje, że składniki pokarmowe występują jak gdyby w rozcieńczonej formie i że pierwsza, wiosenna trawa jest bogatsza w cukry niż ta, która rośnie w pełni lata.
Pierwsze wyjście na wiosenne pastwisko – bogactwo naturalnego pokarmu, a zarazem niebezpieczeństwo negatywnego bilansu energetycznego i zaburzeń trawiennych
Dodaj do zakładek Link. 97 odsłon