• XVIII Regionalny Czempionat Hodowlany Koni Rasy Małopolskiej ,,Święto Konia Małopolskiego” – propozycje
    XII Małopolskie Mistrzostwa w Powożeniu Zaprzęgami Konnymi – 28-29 czerwiec 2025 r. – propozycje
    XII Podhalańska Wystawa Zwierząt Hodowlanych – 12-13.07.2025 r. – Ludźmierz – propozycje
    Zakład treningowy klaczy – WOLNE MIEJSCA (Gniezno, Książ)
    Kurs online na licencję kierowcy/opiekuna przy transporcie zwierząt - 24.06.2025 r.
    Zmiana funkcjonowania Biura Tarnów Klikowa
    Informacja dla Członków Związku
    Od urodzenia do unikalnego dożywotniego dokumentu identyfikacyjnego
    Leki wykluczające z łańcucha żywnościowego
    Wspieraj z nami polską tradycję, hodowlę koni
    UWAGA – ZMIANA TERMINU WYDARZENIA

Pierwsze wyjście na wiosenne pastwisko – bogactwo naturalnego pokarmu, a zarazem niebezpieczeństwo negatywnego bilansu energetycznego i zaburzeń trawiennych

Wiosna i początek lata oznaczają w naszej szerokości geograficznej upragnione wyjście koni na zazielenione pastwiska. Świeża, młoda, soczysta trawa jest w tym okresie szczególnie bogata w cenne składniki pokarmowe i bardzo smakowita. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych i witamin oraz fruktany, dzięki którym zielonka jest tak smaczna i chętnie pobierana przez konie. Tymi właściwościami góruje nad uzyskanymi z niej produktami konserwacji jak siano czy kiszonki. Należy jednak pamiętać, że w zależności od składu botanicznego, fazy wegetacji roślin i czynników agrotechnicznych wartość pokarmowa zielonek może być znacznie zróżnicowana. Dodatkowo duża zawartość wody w zielonce powoduje, że składniki pokarmowe występują jak gdyby w rozcieńczonej formie i że pierwsza, wiosenna trawa jest bogatsza w cukry niż ta, która rośnie w pełni lata.

Pierwsze wyjście na wiosenne pastwisko – bogactwo naturalnego pokarmu, a zarazem niebezpieczeństwo negatywnego bilansu energetycznego i zaburzeń trawiennych

Dodaj do zakładek Link. 99 odsłon